tiistai 2. helmikuuta 2016

Kuukauden biisit 1/2016

LCMDF - Rookie

I'm so done with the metal scene
I'm so done with the dudes who think they're better than me
rävähtää käyntiin LMCDF:n kappale, joka on kiivennyt jo soittolistoillekin. Haastatteluissa on todettu, ettei lyriikanpätkässä konkreettisesti hyökätä metalliskeneä vastaan vaan miesten ylivaltaa musiikkibisneksessä. Syntikkapainotteiseksi elektropopiksi kappale on räväkkä ja se myös tarttuu päähän todella tehokkaasti. Rookiella on potentiaalia nousta Kemppaisen sisarusten isoimmaksi hitiksi tähän mennessä. Ainakin viime vuonna julkaistu, The Guardian -lehden pop playlistilla noteerattu Fooled on jo nyt ohitettu Spotify-kuunteluiden määrässä.

That's why I'm here, you know





Mira Luoti - Pinnan alla

PMMP:n laulajista myös Mira Luoti on aloittanut soolouransa. Hän julkaisi melkein heti vuoden alussa Pinnan alla -kappaleensa, jota ilmeisesti oli myös valmisteltu varsin pinnan alla, niin yllättäen biisin julkistus tuli. Seesteinen kappale oli myös tyyliltään varsin yllättävä, Luodilta olisi odottanut rokimpaa ilmaisua, mutta kappale on hienosti tehty ja miellyttävää kuunneltavaa. Biisin on tuottanut Arto Tuunela ja siinä onkin kuultavissa myös jotain hieman pariisinkevätmäistä. Tulevaa levykokonaisuutta jäämme Mira Luodiltakin mielenkiinnolla odottamaan.

ollaan yö rannalla
voidaan katsoa tähtiin
pimeys meitä ohjaa
veden pinnan alla
mä laitan sun silmät kii
päästän kohti pohjaa





Coska - Jupiter

Tähän kappaleeseen törmäsin Slow show -blogissa. Tyylilajina on jälleen minuun mitä sopivimmin kolahtava tunnelmallinen syntikka/elektropop. Herkän melodisessa biisissä on kaikki kohdallaan sopivaa dramatiikkaa myöten, ja Jupiter innosti tutustumaan myös Coskan aikaisempaan tuotantoon. Selvisi, että kyseessä on suomalainen duo, jonka muodostavat Manna Borg ja Robert Engstrand. Kyseessä on mainio löytö, jonka tekemisiä aion seurata jatkossa tarkasti.





Femme En Fourrure - Smell

Tässäkin on uusi tuttavuus, jonka suomalaisuus tuli yllätyksenä! Löysin Femme En Fourruren Spotifyn viikottaisten suositusten kautta, ja jotenkin ei tullut mieleenkään, että kyse voisi olla kotimaisesta yhtyeestä. Mielenkiintoista elektronista musiikkia, jota tekijät itse kuvailevat: "Music made for DJs and catwalks; also: for nightly promenades and oceanside sexin’." Kiehtovaa äänimaisemaa joka tapauksessa luovat.

i love the smell of me
on your chair and on your lip
i love the smell of me
in the chapel where you rest





Bonus:
David Bowie - Rebel Rebel

Yleensä kuukauden biiseissä on kappaleita neljä, mutta nyt tuntui hyvin tärkeältä ottaa mukaan myös jokin 10. tammikuuta edesmenneen David Bowien klassikoista. Viime aikoina kuolleista suurista muusikoista Bowie oli tullut itselleni läheisimmäksi. Innostuin hänen musiikistaan paljon muutama vuosi sitten ja luin tuolloin myös suurimman osan Marc Spitzin hänestä kirjoittamasta elämäkerrasta. Jostain syystä juuri Rebel Rebel sai minut herkistymään eniten kuunnellessani Bowien musiikkia hänen kuolemansa jälkeisenä päivänä. Tämä vuoden 1974 Diamond Dogs -levyllä julkaistu riehakkaan terävien kitaroiden eteenpäin viemä kappale ehkä tiivistää minulle jotakin olennaista Bowiesta, ja onhan biisi yksinkertaisesti todella kova. Ei vain musiikkimaailma vaan koko kulttuurimaailma hyvin laajasti käsitettynä menetti suuren ikonin Bowien myötä.

You've got your mother in a whirl
She's not sure if you're a boy or a girl

Hey babe, your hair's alright
Hey babe, let's go out tonight
You like me, and I like it all
We like dancing and we look divine



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti