lauantai 23. tammikuuta 2010

Antony & the Johnsons - I am a Bird Now



Tutustuin tähän indie/kamaripop-yhtyeeseen, kun minulle kuuntelutettiin Spotify-musiikkipalvelusta pari kappaletta eräillä jatkoilla kotonani baari-illan jälkeen... Toista niistä en muista, mutta tämän arvion kohteena olevan levyn ensimmäinen kappale Hope There's Someone oli toinen. Antony Hegartyn lauluääni kuulosti erittäin herkältä, ja se kappaleen loppu. Äärimmäisen voimallisen kuuloista pianonsoittoa vahvistettuina Antonyn taustalauluilla loivat niin iskevän tunnelatauksen, että pystyi vain tuijottamaan eteensä suu auki. Melko punaviinihuuruissa oleminen todennäköisesti kasvatti vielä fiilistä silloin... No, bändin musiikkia piti kuitenkin saada kuulla lisää.

Tämä 2005 julkaistu levy on Antonyn ja kumppaneiden toinen, ja se on saanut kriitikoilta melkoista suitsutusta, sekä palkittu Mercury Prize -musiikkipalkinnolla. Näitä ulkomusiikillisia seikkoja suuremmin huomioimatta levy sisältää äärimmäisen koskettavaa ja kaunista tunnelmamusiikkia pianon ja jousisoitinten ollessa hallitsevassa osassa. Antonyn hyvin tunnistettava lauluääni yltää aivan uskomattomiin mittoihin, ja hän osaa todella tulkita kappaleet ja niiden tunnetilat. Mykistävän aloitusbiisin lisäksi myös levyn lopetus, Bird Gerhl, sisältää suoraan sydämeen iskevän pianomelodian ja sanat: "I've been searching for my wings some time" yhdistettynä toiveikkaaseen tunnelmaan. Levyllä on surullisia ja synkkiä hetkiä, mutta myös iloisempia. Välillä tunnelma ja sanat eivät oikein kohtaa, kuten Fistful of Love -kappaleessa, jossa lauletaan väkivallan kohteeksi joutumisesta sävelen ollessa hämmentävän positiivinen. Antonyn kirjoittamien lyriikoiden aiheet pyörivät monissa kappaleissa transsukupuolisuuden ympärillä, naiseksi itsensä tuntevan miehen näkökulmasta laulettuina. Ne ovat jonkin verran omaelämäkerrallisia, ainakin niin itse olen ymmärtänyt.

Vierailijoitakin on mukana jonkin verran, sellaisia nimiä kuin Rufus Wainwright, Lou Reed, Boy George ja Devendra Braveheart. Itse olen sitä mieltä, että kaikkien kauniin ja koskettavan popmusiikin ystävien kannattaa tutustua tähän levyyn. Kun siihen pääsee sisälle, se on todella Kokemus.

1 kommentti:

  1. Voi että, pitää pistää tää levy korvan taakse ja kuunnella jossain välissä. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselle.

    VastaaPoista